βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Φυσικό αέριο

Ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσω για να συνδεθώ με το φυσικό αέριο;

Η σύνδεση με το δίκτυο του φυσικού αερίου είναι μια διαδικασία αρκετά απλή, αποτελούμενη από 6 βασικά βήματα. Συγκεκριμένα:

1. Σε πρώτη φάση θα πρέπει να ενημερωθείτε εάν το δίκτυο φυσικού αερίου είναι ενεργοποιημένο στο δρόμο της κατοικίας σας ή εάν πρόκειται να κατασκευαστεί εντός των επόμενων μηνών. Τη συγκεκριμένη ενημέρωση μπορείτε να έχετε καλώντας στην ΕΠΑ που καλύπτει την περιοχή σας (μέχρι στιγμής υπάρχουν 3 ΕΠΑ: Αττικής, Θεσσαλίας, Θεσσαλονίκης).

2. Εάν πράγματι το δίκτυο αερίου «περνάει» από το δρόμο σας, τότε το επόμενο βήμα είναι η κατάθεση αίτησης σύνδεσης και παροχής φυσικού αερίου. Η συμπλήρωση και κατάθεση της αίτησης γίνεται στα πλησιέστερα καταστήματα των εξουσιοδοτημένων συνεργατών της ΕΠΑ που καλύπτει την περιοχή σας. Σημειώνεται ότι εάν πρόκειται για πολυκατοικία, τότε η εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης με φυσικό αέριο απαιτεί τη συναίνεση του 50% συν 1 των ψήφων συνιδιοκτησίας

3. Αφού εγκριθεί η αίτηση σύνδεσης και παροχής φυσικού αερίου που υποβάλετε, θα πρέπει να επιλέξετε εγκαταστάτη της αρεσκείας σας ο οποίος θα αναλάβει την εσωτερική σας εγκατάσταση. Θα πρέπει να γωνρίζετε ότι μπορείτε να απευθυνθείτε είτε σε αδειοδοτημένους Εγκαταστάτες υδραυλικούς Καυσίμου Αερίου είτε σε καταστήματα που ανήκουν στο Δίκτυο Εξουσιοδοτημένων Εμπορικών Συνεργατών της ΕΠΑ που σας καλύπτει.

4. Επόμενο βήμα είναι η υπογραφή της σύμβασης και η τοποθέτηση του μετρητή. Σε αυτό το στάδιο θα πρέπει να πληρώσετε τα τέλη σύνδεσης και την εγγύηση και αφού προσκομίσετε τα αποδεικτικά πληρωμής και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά , υπογράφετε τη σύμβαση με την ΕΠΑ. Κατόπιν τοποθετείται ο μετρητής σε συμφωνημένη θέση με τον πελάτη. Δείτε εδώ τα δικαιολογητικά.

5. Μετά την τοποθέτηση του μετρητή, πραγματοποιείται η κατασκευή της εσωτερικής εγκατάστασης. Ο εγκαταστάτης που επιλέξατε καταθέτει προς έγκριση στην ΕΠΑ τη μελέτη εσωτερικής εγκατάστασης. Μετά την έγκριση της μελέτης ο εγκαταστάτης κατασκευάζει την εσωτερική εγκατάσταση από το μετρητή έως τα σημεία χρήσης και να εγκαταστήσει τις απαραίτητες συσκευές για τη χρήση του φυσικού αερίου. Ο εγκαταστάτης υποβάλλει στην ΕΠΑ τα σχετικά έγγραφα.

6. Τελευταίο βήμα, με το οποίο ολοκληρώνεται η διαδικασία, είναι ο τελικός έλεγχος της εγκατάστασης και η ενεργοποίησή της. Αφού ολοκληρωθεί η εσωτερική εγκατάσταση, η ΕΠΑ πραγματοποιεί τον τελικό έλεγχο της εγκατάστασης, ο οποίος περιλαμβάνει έλεγχο τήρησης της μελέτης και των προδιαγραφών των χρησιμοποιούμενων υλικών και έλεγχο αντοχής και στεγανότητας των σωληνώσεων και εξαρτημάτων φυσικού αερίου, με την ολοκλήρωση του οποίου ξεκινάει η παροχή φυσικού αερίου στην κατοικία σας.

Που να απευθυνθείτε

Για περισσότερες πληροφορίες, ανάλογα με την περιοχή στην οποία βρίσκεστε, μπορείτε να καλέσετε στα εξής τηλέφωνα:

ΕΠΑ Αττικής:  1133

ΕΠΑ Θεσσαλίας:  801 801 801 2   (για κλήσεις από Θεσσαλία – περισσότερα στοιχεία εδώ)

ΕΠΑ Θεσσαλονίκης: 801 11 953000  (για κλήσεις από νομό Θεσσαλονίκης – περισσότερα στοιχεία εδώ)